Van Lastpass naar Dashlane (niet!)

Reeds tijdens mijn studie werkte ik op een Mainframe computer (Fortran 77) en schreef ik mijn eerste rapporten op de Comodore 64. Niet lang daarna kwam het in Neerland het internet opzetten en begin 90-er jaren had ik mijn eerste website en internet adres. Dat is nu zo’n 30 jaar geleden. Je begrijpt dat ik in die tijd heel wat wachtwoorden heb moeten aanmaken en onthouden.

In het begin was dit een boekje, een Excel bestandje en KeePass want ik vertrouwde de wachtwoord managers nog niet. Maar dit is op den duur niet houdbaar – zeker niet met de komst van de mobiele telefoons waar het intypen van afwisselende vreemde tekens met dikke vingers zeker niet handig is.

Sinds 2017 maak ik daarom met redeijke tevredenheid gebruik van Lastpass en heb in totaal ca. 300 wachtwoorden voor websites verzameld, naast diverse andere data. Het werkt goed in de Browser. De mobiele App heeft weinig problemen en biedt bijvoorbeeld 2 Factor Authenticatie.

Maar vorig jaar was Lastpass ook in het nieuws wegens beveiligingslekken – en sowieso moet je af en toe van leverancier wisselen om de zaken levendig te houden.

Daarom, na enig onderzoeken ben ik een concurrent Dashlane gaan testen. Deze zou een van de betere zijn (naast RoboForm1PasswordNordPass en vele andere).

Met als resultaat:

  • Dashlane heeft beduidend minder informatie-modellen dan Lastpass.
  • Importeren van een Lastpass export werkt niet doordat de verschillende informatie modellen naar verschillende kolommen wordt geëxporteerd.
  • Importeren van een Lastpass export werkt niet door harde regel-einden in de memo-velden de CSV structuur frustreren.
  • Wanneer je in je gegevens komma’s gebruikt geeft dit nogmaals problemen in het CSV bestand.
  • Binnen Lastpass kunnen bij alle records beveiligd bestanden worden opgeslagen, bij Dashlane niet.

Het bijwerken van de data in een CSV bestand is nog wel te overzien (kommatjes en regeleinden verwijderen) maar het toevoegen van een afbeelding bij een record (bijvoorbeeld een foto van je rijbewijs bij je rijbewijs) is wel heel erg handig.

Het mag duidelijk zijn: ik blijf nog even bij Lastpass – al was het maar om de database op te schonen (oude- en dubbele wachtwoorden vervangen). Helaas is ook dit veel werk omdat het wijzigen van een wachtwoorden enkele minuten duurt en soms niet eens meer mogelijk is (verlopen abonnementen).

Bastiaan Vogel is opgeleid als Civiel Ingenieur, heeft een uitgebreide ervaring als Inspecteur, Adviseur Beheer en Onderhoud en Asset Management Systems. Werkt sinds 2007 als zelfstandige bij diverse organisaties zoals Rijkswaterstaat en Aannemers. Sids enige tijd is zijn diensten pakket uitgebreid met fotografie. In zijn vrije tijd speelt Bastiaan muziek (cello/trombone/shakuhachi)